Fundatie
Het type fundatie hangt af van de grootte van het bouwwerk en de bodemgesteldheid. Bij kleinere bouwwerken kan gekozen worden voor betonbanden met binnenin een tegelvloer. Een alternatief is het bouwwerk plaatsen op een hardhouten ringbalk. Dan is er ook de mogelijkheid om een houten vloer te plaatsen. Een houten vloer kan bestaan uit vloerplaten of houten delen, afhankelijk van het gebruiksdoel. Zo zijn vloerplaten soms praktischer maar zijn houten vloerdelen sfeervoller.
Worden de bouwwerken groter, dan wordt er vaak gekozen voor een betonnen plaatfundering met vorstrand. Deze plaatfundering wordt meestal voorzien van een borstwering, een stuk metselwerk dat vanuit een ingestorte sponning wordt opgemetseld, met als voordeel dat aan de buitenzijde de overgang van beton naar steen niet te zien is (zie detail). Door het toepassen van een gemetselde borstwering wordt voorkomen dat de onderste planken worden aangetast door opspattend regenwater.
Heeft de bodem niet voldoende draagkracht, dan kan de fundering worden onderheid. Dit is soms noodzakelijk in bepaalde delen van Zuid-Holland. Het heiwerk biedt de zekerheid dat uw bouwwerk niet verzakt.

Wanden
Ook voor de wanden zijn er meerdere mogelijkheden. Het meest wordt traditioneel potdekselwerk toegepast, dat wil zeggen dat de wanden bestaan uit regelwerk met daarop houten delen die overlappend op elkaar worden bevestigd. Voor de potdekseldelen worden bijna altijd geïmpregneerde delen van 23 x 200 mm gebruikt. De houten delen zijn fijn bezaagd, wat inhoudt dat ze niet glad zijn maar ook niet te ruw. De delen worden vooraf in de door u gewenste kleur geschilderd, ook onder het overlappende gedeelte. Dit voorkomt dat als het hout iets gaat krimpen u de blanke kleur eronder zou zien.
Een andere mogelijkheid is om de wanden te bekleden met eikenhout. Dit kan onbehandeld worden toegepast omdat het een langere levensduur heeft. In het begin heeft eikenhout een lichte kleur, naar verloop van tijd krijgt het een sfeervolle vergrijsde uitstraling.
Ook kunnen de wanden voorzien worden van rabatdelen. De uitstraling van dit materiaal is gladder er strakker dan dat van potdekselwerk. Rabatdelen zijn geïmpregneerd waardoor het ook onbehandeld kan blijven. De lichtgroene kleur zal in de loop der tijd vergrijzen. Het geïmpregneerde hout leent zich er ook uitstekend voor om gebeitst te worden. Rabatdelen zijn leverbaar in de diktes van 18 en 28 mm.
Volledig metselwerk, wanden van red-cederhout of ruwe schaaldelen behoren ook tot de mogelijkheden.

Ramen en deuren kunnen volledig vrij ingedeeld worden. Vaak wordt gekozen voor traditioneel opgeklampte deuren met een kleine ruit bovenin of met een hoge ruit, bedoeld als tuindeur. Bij dierenverblijven kan een onder- en bovendeur worden toegepast. Ramen zijn standaard voorzien van vast glas maar kunnen naar wens ook uitgevoerd worden met hardhouten draairamen.

Dak
de dakbedekking is de kroon op het werk. Zowel pannen- als rieten daken worden in eigen beheer uitgevoerd.
Voor een pannendak worden in bijna alle gevallen oude pannen hergebruikt. De meest gebruikte zijn de Oud Hollandse dakpannen, ook wel boomse pannen genoemd. Deze pannen zijn in rood of blauw/grijs verkrijgbaar en zijn meestal afkomstig van oude panden of boerderijen in Nederland en België. Ook het toepassen van Franse Tuile du nord kan uw bouwwerk een authentieke uitstraling geven.
Doordat wij zelf bij onze leverancier de pannen uitzoeken, bent u verzekerd van een kwalitatief goed dak, ondanks de oudheid van de pannen. Voor het afvoeren van regenwater wordt meestal gekozen voor een zinken goot met zinken afvoerbuizen.
Een rieten dak is een lust voor het oog en geeft uw gebouw een karakteristieke uitstraling. Het rieten dak wordt met alle zorg vervaardigd, waarbij gelet wordt op zaken als hellingshoek, kwaliteit en geschiktheid van het riet. Het juiste riet halen wij zelf bij onze leveranciers, waar we de keuze hebben uit duizenden bossen binnen- en buitenlands riet. Van oudsher was de mening dat riet verwerkt moet worden in het land van herkomst, maar de ervaring leert dat riet uit het buitenland kwalitatief net zo goed is.

Natuurlijke materialen zorgen voor een sfeervolle uitstraling en een ecologisch verantwoord product

Foto Foto Foto